Partium-kutatóközpontot és könyvárat avattak Csengerben

2015. október 2-án, pénteken került sor Csengerben, az O’sváth-gyűjtemény és a Partiumot szolgáló kutatóhely átadására.

2015. október 2-án, pénteken került sor Csengerben, az O’sváth-gyűjtemény és a Partiumot szolgáló kutatóhely átadására. A nagyszabású rendezvényt az intézetet működtető O’sváth-alapítvány és Csenger város önkormányzata szervezte.

A megnyitó díszvendégei Boros Péter, a Magyar Köztársaság korábbi miniszterelnöke és Martonyi János korábbi külügyminiszter voltak. A vendégeket Forján Zsolt csengeri polgármester, valamint O’sváth György adományozó, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet köszöntötte. A köszöntőket Martonyi János külügyminiszter, Kovács Sándor országgyűlési képviselő, Dr. Szilágyi Ferenc a PKE – Partiumi Kutatások Intézetének Igazgatója, illetve Melan Karolina az O’sváth-gyűjtemény könyvtárvezetőjének beszédei követték. A jelentős médiaérdeklődés mellet lezajlott rendezvényt többek között Dani Attila tárogatóművész, Marozsán Zoltán énekművész, Horváth Gábor zongorista, a helyi néptánccsoport tagjai tették változatosabbá.

Az egy év alatt kialakított könyvtár és kutatóhely, O’sváth György nagykövet személyes felajánlásának az eredménye. A mindenki számára nyitott, 38.000 kötetes, főleg történelemtudományi könyvtár, egy majd 3000 kötetes nagyértékű antik gyűjteménnyel is rendelkezik. A kutatóhelyet a Nyíregyházi Főiskola és a Partiumi Keresztény Egyetem használatába ajánlották. 

Dsc 2052Dsc 2081Dsc 2101 1Dsc 2106

forrás: www.partium.ro