Új kutatási program: A valutaárfolyam volatilitás hatása a kelet-közép-európai országok turizmusára

A turizmus hozzájárulása az országok gazdasági teljesítményéhez növekvő szerepet kapott az elmúlt évtizedekében és szakértői elemzések az ágazat tovább bővülését vetítik előre az elkövetkező években.

A közgazdasági elméletből tudjuk, hogy a valutaárfolyam leértékelődése kedvez az exportnak, illetve a felértékelődése az importnak. Ez a turizmus ágazatra nézve azt jelenti, hogy a belföldi valutaárfolyam leértékelődése a külföldi turisták belföldi utazásainak kedvez, míg felértékelődés esetén fordított helyzet alakul ki, a belföldi turisták külföldi útijaikhoz tudnak kedvezőbben váltani külföldi valutát.

Kutatásunkban a külföldi valutaárfolyamok volatilitásának hatását vizsgáljuk a közép-kelet-európai országok turizmusára nézve. A tervezett kutatásunkban a következő témakörökkel foglalkozunk:

  • A turizmus globális és kelet-közép-európai kihívásai, turista forgalom a vizsgált országokban,
  • A külföldi valutaárfolyam hatásainak vizsgálatára kidolgozott újabb módszerek tanulmányozása, a kutatásunkban alkalmazott módszer megalapozása,
  • Empirikus kutatás a külföldi valutaárfolyamok volatilitásának vizsgálatáról a közép-kelet-európai országok turizmusára.

Kutatásvezető: Debrenti Edit PhD

Tagok:

- Benedek Johanna - hallgató

- Fogarasi József PhD

- Szilágyi Ferenc PhD

Futamidő: 18 hónap (2017. március 1. - 2018. augusztus 31.)