Közösen a kárpát-medencei roma kutatásért

Dr. Pásztor Rita és Dr. Szilágyi Ferenc képviselték a Partiumot a nemzetközi romakutatási fórumon 2019. március 28-29-én.

Az eseményre a Debreceni Egyetem és az Emberi Erőforrások Minisztériumának közös szervezésében került sor. A munkaülést Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. A fórumra meghívást kaptak azok az egyetemek és kutatóintézetek, amelyek az elmúlt években foglalkoztak a roma közösség kutatásával, többek között a PKE és a Partiumi Területi Kutatások Intézete, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, az MTA CSFK Földrajztudományi Intézet, az EMTE, továbbá felvidéki és kárpátaljai intézmények képviselői. A cél a további kutatások összehangolása volt. 

A Partiumi Keresztény Egyetem éppen a Debreceni Egyetem partnerségében valósított meg egy kutatási programot 2016-ban, amelynek eredményeit a Szilágyi Ferenc - Pénzes János: Roma népesség Magyarország északkeleti határtérségében cimű kötetben publikálták (Partium Kiadó, Nagyvárad 2016).

A konferencián Dr. Pásztor Rita Észak-Bihari romák az általános iskolától a felnőttképzésig, Dr. Szilágyi Ferenc pedig Roma népesség a partiumi határmegyékben címmel tartott előadást.

untitled

forrás: gtk.partium.ro