Szent László harca a kunnal

Szent Lászlóról szóló előadássorozattal hajt fejet a nagyváradi Szent László Egyesület és a PTKI városalapító lovagkirályunk előtt a Szent László-évben: 2017 május 7-én Jánó Mihály művészettörténész előadásának címe Szent László harca a kunnal.

Szent Lászlóról szóló előadássorozattal hajt fejet a nagyváradi Szent László Egyesület városalapító lovagkirályunk előtt a Szent László-évben – a Partiumi Területi Kutatások Intézetével közösen tető alá hozott rendezvénysorozat második állomása pedig május 7-e, vasárnap lesz, amikor Jánó Mihály művészettörténész tart előadást Szent László harca a kunnal – A háromszéki Kilyén falu unitárius templomának falain megjelenő 15. századi legenda ábrázolás és annak értelmezése címmel.

A vetített képes előadás kiemelten foglalkozik a Szent László-legenda képsorának záró jelenetével, azzal a szokatlan ábrázolással, amelyben a legyőzött kun vitéz felajánlja a szívét a lánynak. A középkori európai művészetben fellelhető analógiák alapján, a kilyéni festő műve formai és tartalmi hasonlóságokat mutat „a szív felajánlása” típusú profán és vallásos témájú ábrázolásokkal. A kilyéni jelenetnek lehetséges értelmezése a keresztény teológiában és ikonográfiában a megváltás, a megtérés képzetéhez is társul. A művészi invenció érdekes példája a kilyéni szívfelajánlás, a festő vagy a megrendelő bizonyára jól ismerte az európai lovagi kultúrát és művészetet, amelyben gyakran ábrázolták a szerelmes lovagot, amint felajánlja szívét. Ugyanakkor leginkább a megrendelő inspirálhatta a pogány kun megtérését is szemléltető ábrázolást. 

Ilyen és hasonló kuriózumok hangzanak majd Jánó Mihály előadásán május 7-én, vasárnap 18 órától. A helyszín a nagyváradi vár I épületének I. emeleti konferenciaterme.

A belépés ingyenes.

Az esemény támogatója a Bethlen Gábor Alap.