„Szög lovamnak patkónyoma” – Szent László emlékezete a Székelyföldön

Szent Lászlóról szóló előadássorozattal hajt fejet a nagyváradi Szent László Egyesület és a PTKI városalapító lovagkirályunk előtt a Szent László- emlékévben.  Április 10-én Balla Ede Zsolt székelyudvarhelyi író, kutató tart előadást. 

Szent Lászlóról szóló előadássorozattal hajt fejet a nagyváradi Szent László Egyesület városalapító lovagkirályunk előtt a Szent László-évben – a Partiumi Területi Kutatások Intézetével közösen tető alá hozott rendezvénysorozat első állomása pedig április 10-e, hétfő lesz, amikor is Balla Ede Zsolt székelyudvarhelyi író, kutató tart előadást „Szög lovamnak patkónyoma” – Szent László emlékezete a Székelyföldön címmel.

Balla Ede Zsolt előadó arra hívja fel a figyelmet, hogy a sorozatnyitó előadás alapgondolata szerint Szent László nem csupán történelmi személyiségként, hanem ezen túlmutatva, szakrális szimbólumként fontos számunkra. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy lénye beköltözött a templomokba, és jellegzetes freskóábrázolásaival mind a mai napig jelen van közöttünk, és említésre méltó az is, hogy királyaink közül Lászlóhoz kötődik a legtöbb néphagyomány és monda.

Az előadás során virtuálisan ellátogatunk a Széphavasra és Oroszhegyre, Bögözbe, Székelyderzsre, Sepsikilyénre, Csíkszentmihályra, Bibarcfalvára, Homoródkarácsonyfalvára, Gelencére és Csíksomlyóra.

Tartson velünk, találkozzunk április 10-én, hétfőn 17:30 órakor a nagyváradi vár I épületének emeleti konferenciatermében!

 

Nagyvárad, 2017. március 31.