Kutatási és ösztöndíj-lehetőség a PKE-n!

A Partiumi Keresztény Egyetemen működő Partiumi Területi Kutatások Intézete a Magyar Nemzeti Helynévtár Programmal (MNHP) együttműködve a PKE hallgatói számára kutatási és ösztöndíj-lehetőséget kínál.

A programbaszaktól függetlenül! – azoknak az egyetemi hallgatóknak a jelentkezését várjuk, akik érdeklődnek a helynevek világa, a nyelv-, a nyelvjárás- és a településkutatás iránt.

A tavaszi félévben elindított program két lépésben valósul meg: A program első felében a hallgatók részt vesznek a Bevezetés a helynévkutatásba című kurzuson, melynek keretein belül megismerkednek a helynevek és a helynévkutatás világával, a helynévgyűjtés és -kiadás elméleti és gyakorlati jellegű kérdéseivel. Míg a program második felében a hallgatók egy általuk választott településen próbálják ki a tanultakat: folyamatos mentori segítség mellett helynévkutatást végeznek.

 

A programban való részvétel milyen előnyökkel jár?

A programban részt vevő hallgatók az ismeretek bővítése (a nyelvtudományba és a névtudományba való betekintés) mellett:

  • Jártasak lesznek az olyan empirikus kutatási módszerek használatát illetően is, mint amilyen az interjú és a megfigyelés;
  • A kutatás során összegyűjtött adatok és az azok alapján összeállított adatbázisok további kutatások, publikációk, szakdolgozatok számára is felhasználhatóvá válnak;  
  • A kutatási eredményekkel a vállalkozó szellemű hallgatók szakmai rendezvényekre, tudományos diákköri konferenciákra is jelentkezhetnek, amelyek egy későbbi tudományos kapcsolati háló kiépítésében is nagy szerepet játszhatnak;
  • A legelhivatottabb kutatók részt vehetnek a Magyar Nemzeti Helynévtár Program adatbázis-építő táborában (Debrecen), valamint publikálási lehetőséget kapnak;
  • Mindazon hallgatók számára, akik sikeresen vesznek részt a programban a következő tanévben további kutatási lehetőséget és ösztöndíjat biztosítunk.

 

Egyéb fontos tudnivalók:

  • Jelentkezni a Bevezetés a Helyévkutatásba c. űrlap kitöltésével lehet: https://forms.gle/niMjrj8tf7knfqum8
  • A jelentkezés határideje: 2024. február 29.
  • Jelentkezőket bármelyik kar, bármelyik szakáról, az alap-, illetve a mesterképzés diákjai közül is várunk. A jelentkezésnek nem feltétele a filológiai előképzettség!
  • A Bevezetés a helynévkutatásba c. kurzust tömbösített formában (összesen 4 alkalom) dr. Szilágyi-Varga Zsuzsa tartja. A kurzus időpontjait az oktató és a kurzusra jelentkező diákok közösen határozzák meg.
  • A program által kínált egyszeri ösztöndíj feltétele, az előadásokon való aktív részvétel és a nyári próbakutatás.

A programmal kapcsolatos további információk a program honlapján szerepelnek: MNHP (unideb.hu).

A kérdéseket, észrevételeket a szilazsu@gmail.com e-mail-címre várjuk.

 

forrás: www.partium.ro