Európai városfejlődésről a Partiumon

Kelet-Közép- és Délkelet Európa országainak városfejlődési tendenciáiról tartott előadást három neves magyarországi kutató. 

A Magyar Regionális Tudományi Társaság képviseletében a Partiumi Keresztény Egyetemen tett látogatást Dr. Rechnitzer János elnök, a győri Széchenyi István Egyetem professzora, Dr. Hajdú Zoltán geopolitikus, az MTA-RKI tudományos tanácsadója (Pécs), illetve Rácz Szilárd MRTT titkár. A városfejlődés szaktekintélyeinek számító előadók nyitott tantermi előadás keretében mutatták be Európa délkeleti részének városfejlődési tendenciáit, különösen az elmúlt 25 év változásaira fókuszálva. A hallgatóság megismerhette a regionális sajátosságok, közös fejlődési pályák okait, de a nemzetállami sajátosságok bemutatására is sor került.

dr. Szilágyi Ferenc moderátor, PTKI igazgató összegzés képpen elmondta, hogy elsődleges cél, hogy a PKE diákjai a nemzetközi szaktekintélynek számító kutatókat ne csak egy-egy "nagy névként" ismerjék meg a könyvborítókról. Mivel a közelmúltban Partiumi Keresztény Egyetem és a Partiumi Kutatóintézet együttműködési megállapodást kötött több tudományos társasággal, hatványozottan nőtt az esély, hogy intézményeink az eddigieknél jobban integrálódjanak a magyar tudományos és felsőoktatási térbe, a hallgatók pedig időről időre egy-egy tudományterület legnevesebb oktatóival/kutatóival ismerkedhessenek meg.

Dsc 0177Dsc 0178Dsc 0199Dsc 0200Dsc 0241