Stratagem-nap a közgáz mesteriseknek

2019.05.20-án Stratagem napot tartottak a Vállalkozásfejlesztés MSc hallgatók részvételével.

A PKE-GTK meghívására Nagyváradra érkezett Kuslits Béla, orvos és szociológus, az MTA Ökológiai Intézetének a kutatója, Stratagem-tréner. Az egész napos program megszervezését az Erasmus+ program támogatása tette lehetővé.

Dr. Szilágyi Ferenc dékán megnyitójával vette kezdetét a hét órán át tartó stratégiai játék. A játék fejlesztője Dennis Meadows, a Növekedés Határai című kutatás vezetője. A játékban alkalmazott modell a Növekedés Határaiban használt World 3.0 modell egyszerűsített változata. Meadows a játékot eredetileg az ENSZ és a Világbank vezetőképzőire fejlesztette ki, ma is használják világ-szerte magas szintű tréningeken a világ sok országában. 

A Stratagem célja, hogy a résztvevők egy komplex döntéshozatali helyzetben tanuljanak a csapatmunka, a kommunikáció módjairól, illetve a fenntarthatóság és fejlesztéspolitika néhány alapvető elvét megértsék. A számítógépes szimulációs játék lelkét adó modell valósághű visszajelzést ad a résztvevők teljesítményéről és lehetőséget ad a különböző csapatok stratégiáinak egymással és a való világgal való összehasonlítására. A játék során a résztvevők egy ország kormányának tagjai, feladatuk az ország kormányzása 50 éven keresztül 5 éves ciklusokban. Minden miniszter részletes leírást kap portfóliója kezdeti állapotáról és annak működéséről, ezen ismeretek felhasználásával, illetve a kormány többi tagjával együttműködve kell döntéseket hozniuk. A kiinduló állapot egy átlagos fejlődő ország helyzete: bőséges természeti erőforrások, gyengén fejlett intézményrendszer és ipar. Fontos kihívás továbbá a gyors népességnövekedés is. A modell meglepően élethűen követi a valódi országok fejlődési pályáit, a játék végén a szimulált 50 év alapján gyakran egy valódi ország fejlődési stratégiájára ismernek rá a résztvevők. A résztvevők az energia, ipar, mezőgazdaság, pénzügy és népjóléti miniszteri tárcák közül választhatnak.

 

 

Dsc03663Dsc03655

forrás: gtk.partium.ro