Partiumról az MRTT vándorgyűlésen

"Regionális folyamatok a Partiumban" címmel szervezték meg az MRTT-vándorgyűlés második napján a konferenciának otthont adó régió szekcióűlését.

A szekcióban nyolc előadás hangzott el:

- Bakk Miklós politológus, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem docense az asszimetrikus területi szerkezetekről beszélt. Az előadás második felében az asszimetrikus regionalizmus romániai alkalmazásáról és ennek a Partiumban és Székelyföldön gyakorolt lehetséges hatásairól beszélt.

- Zakota Zoltán, a PKE adjunktusa a tanuló-régiókat mutatta be és a modell partiumi alkalmazhatóságáról esett szó.

- Fleisz János docens, a PTKI kutatója a partiumi városfejlődésről beszélt, beszámolva a tudományterület kutatási előzményeiről és lehetséges további irányairól.

- Szálkai Tamás történész, levéltáros érdekfeszítő előadást mutatott be a Hajdú-Bihari Levéltárban fellelhető partiumi nemesi címeres levelekről.

- Szendrei Ákos a Debreceni Egyetem történésze a partiumi nagyvárosok dualizmus-kori képviseletét hasonlította össze prezentációjában, arra keresve a választ, hogy közülük, melyek tekinthetők notórius ellenzéki/kormánypárti városi választókerületnek.

- Szilágyi-Varga Zsuzsa nyelvész (Debreceni Egyetem) a Partiumban folytatott helynév-szociológiai vizsgálatairól prezentált, bemutatva a kutatási terület elméleti kereteit is.

- Szőcs Andor (Debreceni Egyetem) a Partiumi Keresztény Egyetem hallgatói körében végzett kutatásának eredményeit mutatta be, melynek a célja a vállalkozói hajlandóság felmérése volt

- Szilágyi Ferenc docens (PKE), szekcióvezető a Süli-Zakar Istvánnal (Debreceni Egyetem) közösen végzett kutatásának eredményeit mutatta be a Partium vallásföldrajzi arculatának és az egyházi közigazgatás történelmi fejlődésével kapcsolatosan.

A szekció zárásaként elhangzott, hogy 2016. november 4-én Csengerben lesz alkalom a Partiumi régióval kapcsolatos további kutatásokat bemutatni:

"Partiumi-kutatások" konferencia, Csenger

Dsc 9170Dsc 9174Dsc 9177Dsc 9183Dsc 9190Dsc 9196Dsc 9205Dsc 9206